"Een circulair paviljoen met kleine werkruimtes en duurzame horeca", zo wordt The Field omschreven door de organisatie. Het paviljoen is demontabel uitgevoerd, kent vernieuwende toepassingen van gebruikte en geschonken materialen en is adaptief. Het fungeert als een tijdelijke event locatie in Leiden.
Circulair bouwen
Het circulaire paviljoen The Field is een tijdelijk paviljoen dat is opgebouwd uit herwonnen materialen. Het is onderdeel van de ‘Duurzaamste Kilometer’ in Leiden. Samen met de gemeente, bedrijven, burgers en instellingen wil deze organisatie het Leidse Stationsgebied het meest duurzame gebied van Nederland maken. In een bijzondere samenwerking en binnen stevige, zelfopgelegde kaders, onderzocht het projectteam de kansen van deze manier van circulair bouwen.
Demontabele gebouwelementen
Onder andere de volgende elementen zijn gebruikt in de constructie van The Field:
- De staalconstructie van het paviljoen komt uit de sloop van het 'Gorlaeus' gebouw van de Universiteit Leiden.
- Het dak is opgebouwd uit een inventief grid van herwonnen multiplex, dat door Adex Groep in de hub is aangepast na demontage.
- Een deel van de dakplaten en de dakisolatie komen van een demontageproject van Adex Groep in Amsterdam.
- De bar is gerealiseerd uit de restmaterialen van de gewonnen circulaire materialen.
Circulariteit staat centraal
Circulariteit staat bij dit project centraal. Adex Groep speelt een cruciale rol in de transitie naar de circulaire economie. Daarom kon een goede samenwerking tussen ons, Popma ter Steege Architecten en IMd Raadgevend ingenieurs in dit plaatje niet ontbreken. Alle gebruikte materialen voor dit project hebben een geschiedenis en een verhaal: bijvoorbeeld het hergebruikt constructiestaal van de Universiteit Leiden.
Vanuit Adex Groep zijn de volgende materialen geleverd:
- Platen 15 mm dik: afkomstig van het Ravestijnplein in Vlissingen. Deze zijn gebruikt als bescherming tegen inbraak etc.
- 260 m1 balkhout: afkomstig uit een pand aan de Mauritskade te Amsterdam.
- 108 m1 balkhout: afkomstig vanuit onze voorraad uit de materialenloods te Harderwijk.
- Dakisolatie (ca. 200 m2): afkomstig van een dak van sporthal Caland te Amsterdam.
- Dakplaten (ca. 76 m2): afkomstig van een project te Amsterdam. Dit heeft gediend als wandbeplating.
- Stalen spanten 5 stuks: afkomstig van het Gorlaeus gebouw in Leiden, beter bekent als Universiteit Leiden.
Dakconstructie
De meeste van deze materialen zijn gebruikt voor de bouw van het dak, en niet zomaar een dak! Deze dakconstructie is zo ontworpen dat hij zonder schroeven, kit, lijm, of spijkers in elkaar kan vallen. Dit maak het mogelijk de dakconstructie en het gehele paviljoen makkelijk te demonteren en vervolgens elders weer op te bouwen (demontabel bouwen).
Eerst zijn de platen van de dakconstructie op maat gezaagd door mensen van Adex Groep en Level 5. Vervolgens zijn de sleuven er uit gevreesd waardoor het dak als een puzzel in elkaar valt. Uiteindelijk zijn de materialen geleverd door onze speciaal ontworpen Adex Groep container.