Waar houd jij je dagelijks mee bezig, als KAM coördinator?
Dat is heel divers. Het ene moment ben ik op de projecten en werkvloer om collega’s met hele praktische tips en aanwijzingen te helpen de werkplek veiliger te maken. Het volgende moment geef ik trainingen over bijvoorbeeld het redden op hoogte. Maar ook overleg met opdrachtgevers over veiligheid en het begeleiden van auditoren of NL Arbeidsinspectie.
Dat is interessant! Hoe gaat zo’n training in zijn werk?
Recent hebben we een training gedaan voor het redden op hoogte op een project in Utrecht (Van Unnik gebouw, Universiteit Utrecht). Op dat project komt werken op hoogte voor, het gebouw is 22 verdiepingen hoog. Om dat veilig uit te kunnen voeren wordt aangelijnd gewerkt waarbij het gevaar bestaat dat iemand toch valt en dan aan de reddingslijn hangt op grote hoogte.
Om te voorkomen dat het slachtoffer last krijgt van het suspension trauma is het zaak om het slachtoffer binnen 15 a 30 minuten te redden. Hiervoor hebben we een speciale rescue kit waarmee het slachtoffer gecontroleerd met maximaal 2 m/s naar beneden gebracht kan worden. Om dit goed en veilig uit te kunnen voeren moet met de set geoefend worden. Dat konden we hier op het project zelf doen.